خانه    نقشه سایت    تلفن 021-26701198     تماس با ما info@karafarinenab.ir

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 امتیاز 0.00 (0 رأی)

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 

افزایش بی‌رویه نرخ دلار

مهدی جاوید پور::
رمق بازار سرمایه در ماه‌های اخیر به‌قدری کم شده که اگر روزی، تک‌سهمی، اندکی هیجانی شود، حس نوستالژی را برای بازیگرانش به همراه دارد. تلاطم خروشان روزهای اوج، جای خود را به افسردگی روزهای حضیض داده است. 

افزایش بی‌رویه نرخ دلار از یک سو و دستمایه قراردادن شاخص به‌عنوان نشان‌گر رشد اقتصادی کشور در چند سال آخر دولت پیشین، سبب شده بود تا شاخص به سرعت بر کوس افزایش بکوبد و مسیری صعودی را با حداکثر سرعت طی کند؛ سرعتی که هرچند بازار سرمایه را تکان داد اما، در کنارش تورم را نیز بی‌رویه بالا کشید و موجبات برهم‌ریختگی اقتصاد کشور را هم فراهم آورد.
اما هدف دولت جدید، اصلاح زیربنایی اقتصاد است. کنترل تورم و هدایتش به سوی جریان نزولی از اولویت‌های اولیه مدیران اقتصادی به شمار می‌رود. مشکل اینجاست که اقتصاد، موذی است. در کنار کاهش یک عامل مخرب، باید به تاثیر منفی‌اش در متغیر دیگری تن دهیم. اگر به‌دنبال کاهش تورم هستیم باید کاهش اشتغال و رکود در تولید را نیز بپذیریم. به‌دلیل تناقضی که در عملکرد همزمان متغیرهای اقتصادی وجود دارد، سیاست‌های به کار گرفته‌شده باید با احتیاط انتخاب شده و هریک تنها برای مقطع خاصی از زمان تعریف شوند. سیاست انقباضی می‌تواند محرک خوبی برای کنترل تورم باشد اما تورم تک‌نرخی در کنار رکود صنعت، نمی‌تواند رفاه اجتماعی به همراه داشته باشد. اقتصاد ما ماه‌هاست درگیر سیاست انقباضی شده و به نظر می‌رسد وقت آن رسیده باشد که تصمیمی درخصوص برون‌رفت صنایع از خواب زمستانی اتخاذ شود.
البته در راستای رسیدن به این مهم، تلاش دولت در محدوده سیاست خارجی به‌منظور رفع تحریم‌های کنونی را نباید نادیده گرفت. تحریم‌های سال‌های اخیر ضربه مهلکی بر پیکره صنایع ما وارد کرده است. به‌طور حتم تهیه مواد اولیه بدون دغدغه‌ای برای یافتن راه‌حل دورزدن تحریم‌ها، می‌تواند هم هزینه اولیه را در صنایع کاهش دهد و هم راه را برای صادرات محصول نهایی هموار کند.
در هفته گذشته خبرهایی در خصوص رفع برخی تحریم‌های اتحادیه اروپا شنیده شد که توانست با کاشتن بذر امید در دل برخی صنایع، تحرکی هم در سهامشان ایجاد کند. بانک سینا و بیمه معلم از جمله سهامی بودند که با رفع تحریم‌ها، سرمایه‌گذارانشان را دل‌شاد کردند.  معاملات در بازار سرمایه اندکی بهتر شده اما، آنچه سبب کندی حرکتش و نگرانی معامله گرانش می‌شود، حجم اندک معاملات در کنار حرکت لاک‌پشتی سهام است. گویی سرمایه‌گذاران امروز، شجاعت دیروز را دارند. البته دلیل این پاپس‌کشیدن‌های بورس‌بازان را نباید در عدم‌ارزندگی سهام بازار دانست بلکه، آنچه احتیاط را چاشنی معاملات این روزهای بورس کرده، حاشیه‌های اقتصاد و سیاست است که چنان در این بازار رخنه کرده که گویی بخشی از هویتش را هم ربوده است. به‌نظر می‌رسد که تحلیل شرکت‌ها از ترکیب تحلیل بنیادی و تکنیکال فراتر رفته و سیاست‌های اقتصادی دولت و تصمیمات تیم مذاکره‌کننده هسته‌ای، نقش پررنگ‌تری از تحلیل خود شرکت ایفا می‌کند. البته بازار سرمایه همواره بخشی از اقتصاد بوده و اقتصاد ما نیز سیاسی است؛ به این ترتیب این سه هرگز از یکدیگر جدا نبوده‌اند اما، وزنه اقتصاد و سیاست در حال حاضر از وزنه عملکرد خود شرکت سنگین‌تر شده است. همین امر سبب شده تا سرمایه‌گذاران افزایش ریسک سیاسی و اقتصادی حاکم بر بازار را با کاهش ریسک‌پذیری خودشان جبران کنند.  هفته گذشته حجم و ارزش معاملات بازار سرمایه با افت مواجه شد. به‌طوری‌که ارزش این معاملات با ١٧درصد افت به ٤٦٢‌میلیاردتومان رسید و حجم معاملات نیز با افتی ٣١‌درصدی به دوهزارو ٤٠٠‌میلیون‌سهم بالغ شد. شاخص کل پس از یک هفته تلاش تنها توانست ١٤٣ واحد رشد کند و به ٧١‌هزارو ٧٨٣ واحد برسد که نسبت به ابتدای سال‌جاری بیش از هفت‌هزارواحد نزول را در پرونده‌اش به ثبت ‌رسانیده است.
گروه فلزات اساسی
از گوشه‌وکنار به گوش می‌رسد که درآمدهای صادراتی فملی، که در دولت گذشته به حسابش واریز نشده بود، در حال بازگشت است. ملی صنایع مس، با خبر عدم واریز مبلغ صادراتش در وجه شرکت، با افت قیمت مواجه شده و سرمایه‌گذاران این شرکت را آشفته کرده بود. همین امر سبب شد تا قیمت سهام این شرکت افت قیمت زیادی را تجربه کند اما در هفته گذشته خبری مبنی بر بازگشت این پول به شرکت مطرح شد هرچند که این خبر نتوانست ورق معاملات را در این نماد برگرداند اما به نظر می‌رسد با بازگشت این پول، سرمایه‌گذاران به آینده این شرکت امیدوار شوند.  فملی هفته گذشته را منفی سپری کرد اما، حجم معاملاتش خوب بود. فولاد مبارکه دیگر همگروهی فملی هفته خوبی را سپری کرد و کل هفته مثبت بود. البته نماد فولاد به‌منظور برگزاری مجمع‌عمومی فوق‌العاده روز چهارشنبه متوقف شد.  فخوز و فخاس هم هفته خوبی نداشتند و تبادلاتشان در مسیر افت قیمت بود.  اما سپنتا در گروه فلزات اساسی ماه‌هاست که مثبت است. در حالی که سایر سهام هرچند ارزنده، روزهای سرخ زیادی را سپری کردند، سپنتا هرروز سبزپوش بود. البته حجم اندک معاملاتش سبب می‌شود تا روند افزایش قیمتش به کندی حرکت کند اما، به‌نظر می‌رسد که این سهم بدون توجه به جریانات اقتصادی قصد حرکت در مدار صعود دارد.
گروه بانکی
گروه بانکی هفته گذشته تلاش خوبی کردند تا با افزایش قیمت سهامشان توجه سهامداران را به خود جلب کنند. هرچند که موفقیت زیادی در این راه به دست نیاوردند اما تبادلات سبزی هم داشتند. بانک گردشگری هفته گذشته ١٠‌درصد رشد قیمت داشت و از هزارو359ریال به هزارو499ریال بالغ شد.  بانک اقتصاد نوین و بانک سینا هم سه‌روز آخر معاملاتشان سبزپوش بودند.
گروه سیمان
سهامداران سیمانی را حاشیه رها نمی‌کند. زمانی که چرخ صنعت می‌چرخد و پروژه‌های عمرانی بودجه‌های خوبی را به خود اختصاص می‌دهد، فعالان سیمانی به‌دنبال افزایش نرخند و از این در به آن در می‌زنند تا بلکه بتوانند با افزایش نرخ فروش و افزایش تولید، لیدر بازار سرمایه شوند. زمانی هم که به دلیل سیاست‌های کنترل تورم، چرخ صنعت به کندی حرکت می‌کند، تلاش این گروه برای حفظ ارزش با جنگ در منطقه مطلوبش برای صادرات همراه می‌شود و چوب لای چرخش می‌گذارد. به دلیل سنگین‌بودن محصولات سیمانی، هزینه حملشان به مسیرهای طولانی بسیار بالاست. به همین دلیل نقاط هدف این شرکت‌ها، صادرات به کشورهای همسایه است تا با کاهش مسافت ارسال، سودآوری‌شان را افزایش دهند، به همین سبب، عراق یکی از نقاط هدف مطلوب بسیاری از سیمانی‌هاست که به دلیل درگیری‌های اخیر، امکان صادرات این محصول به عراق به‌سختی فراهم می‌شود. از سوی دیگر، بودجه عمرانی کشور نیز چندان چنگی به دل نمی‌زند، همین امر سبب شده تا بخشی از سیمان تولیدی آنها در انبارها باقی بماند و درآمد سیمانی‌ها را تحت‌الشعاع قرار دهد. این‌روزها شرکت‌های این صنعت حال خوشی ندارند. سیمان تهران و سیمان شرق روزهای سبز بیشتری را نسبت به سایر همگروه‌هایشان به ثبت رساندند. سفارس، سهگمت و سفارس، جامه سرخی بر تبادلاتشان پوشانیده بودند.
گروه خودرو
معاملات گروه خودرو در بین سایر صنایع حاضر در بورس پرمعامله‌تر است. حجم معاملات این صنعت در ماه‌های اخیر خوب بوده و انصافا سهامداران وفاداری هم دارد. توجه سرمایه‌گذاران به این صنعت می‌تواند این شایبه را به‌همراه داشته باشد که احتمالا گزارش‌های شش‌ماهه خودرویی‌ها روند خوبی را در پیش بگیرد. هفته گذشته با وجود برخی عرضه‌های سنگینی که در نمادهای این صنعت شد، طرف تقاضا هم با حضور پررنگش نشان داد سمبه پرزوری دارد.

نظر خود را اضافه کنید.

ارسال نظر به عنوان مهمان

0 / 1000 محدودیت حروف
متن شما باید کمتر از 1000 حرف باشد
نظر شما به دست مدیر خواهد رسید
شرایط و قوانین.
  • هیچ نظری یافت نشد

ورود کاربران

خبرنامه پیامکی




گالری تصاویر